Toegepaste kinesiologie

Kinesiologie betekent letterlijk: De leer van de beweging.

Het is een methode die de mens in zijn totaliteit benadert en balans brengt in zijn energiesysteem. Door middel van spiertesten, waarbij de therapeut zachte druk op verschillende geïsoleerde spieren uitoefent worden de plaatsen waar onbalans is zichtbaar. Deze onderzoekstechniek werkt met het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel.

Kinesiologie maakt gebruik van kennis uit de acupunctuur, chiropraxie en voedingsleer. Het zelfdenkend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd door te weken met de betrokken reflex- en acupressuurpunten en door gebruik te maken van specifieke fysieke oefeningen of aanpassingen in het voedingspatroon en erkenning, herkenning, aanvaarding en doorleven van geblokkeerde emoties en gevoelens.

Toegepaste kinesiologie is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik gemaakt wordt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam/de mens verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans weer hersteld kan worden. Toegepaste Kinesiologie is een zeer effectieve en efficiënte methode om problemen op te sporen en vervolgens te helpen op te heffen.

Met toegepaste kinesiologie is het mogelijk om achter de dieper gelegen oorzaak van de klacht of een probleem te komen of en geeft meerdere invalshoeken (de verstoring is mechanisch, chemisch, energetisch, emotioneel en.of elektromagnetische ) voor het ontdekken van de oorzaak van de klacht of het probleem.  Dit vormt gelijk het uitgangspunt van de behandeling.

Uitgangspunt van deze methode is:
Alle informatie over een mens ligt in het lichaam opgeslagen.
Het lichaam weet alles van jou en  het lichaam herinnert zich alle.
Het lichaam liegt niet.
Het lichaam geeft zelf aan in welk facet de storing zich voordoet.

De methode is bij cliënten met acute klachten maar vooral ook bij cliënten met chronische en/of steeds terugkerende klachten succesvol gebleken. Toegepaste Kinesiologie is ook een prachtig instrument ter ondersteuning van persoonlijkheidsontwikkeling.

Je krijgt via ‘het weten’ van je eigen lichaam eenvoudig en snel inzicht in de oorzaak van je klacht of probleem.
Inzicht is de eerste stap op weg naar genezing
De onderliggende oorzaak van de klacht wordt aangepakt en niet slechts symptomen
Het is een zeer effectieve en efficiënte methode om problemen op te sporen en op te heffen of hanteerbaar te maken

De geschiedenis van Toegepaste Kinesiologie
Het was George Goodhaert D.C., die in 1964 ontdekte dat het menselijk lichaam, via spiertesten, nauwkeurige informatie kan geven over de gezondheid van een mens. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie.
Toegepaste Kinesiologie is sindsdien ontwikkeld door Amerikaanse chiropractors en acupuncturisten en is bestemd voor (para) medische profesionals. Goodhaert ontdekte dat bepaalde patiënten sommige spiertesten niet in de uitgangssituatie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. Met Toegepaste Kinesiologie is de conditie van de verschillende organen, spieren, gewrichten en meridianen te diagnostiseren via deze eenvoudige spiertesten.
Toegepaste Kinesiologie helpt ons om achter de dieper gelegen oorzaak van de klacht te komen en geeft meerdere invalshoeken voor diagnose en behandeling.