HSP Hoog – Sensitieve Persoonlijkheid

Elk moment van de dag doen we indrukken op via onze zintuigen: we horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Een HSP doet dat van nature intensiever, intenser en neemt meer op dan wat alleen onze zintuigen kunnen ontvangen. Vaak zijn ze zich daar niet van bewust.
Dit is geen afwijking, ziekte of iets zweverigs, maar eigenlijk een normale eigenschap. Een HSP heeft doorgaans een bijzonder verfijnd zenuwstelsel en zeer gevoelig zenuwstelsel.
Het HSP’er zijn heeft zowel positieve en negatieve kanten. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je om moet gaan met je hooggevoeligheid.

Hooggevoeligheid is geen ziekte of handicap, maar een prachtige kwaliteit/talent!
Om deze kwaliteit  goed tot zijn recht te laten komen is het van belang dat je leert ermee om te gaan!

Twee typen hooggevoeligheid:

De Amerikaanse expert Elaine Aron heeft onderscheid gemaakt tussen twee type persoonlijkheden die last hebben van hooggevoeligheid:

High Sensation Seekers (HSS): zijn op zoek naar nieuwe intense uitdagingen en risico’s. Deze sensatiezoekers zijn net zo snel verveeld als overprikkeld, wat een lastige combinatie is.
High Sensitive Persons (HSP): houden van een rustig en regelmatig leven zonder risico’s.

HSP en dan…
Als je nog niet goed met je hooggevoeligheid kunt omgaan, kan dit tot veel klachten  leiden waar je flink last van kunt hebben.
Als je teveel prikkels ontvangt en overprikkelt raakt, kun je een daar flink last van hebben. Als HSP’er ben je een computer zonder firewall of antivirus programma. Op de lange termijn kan dit leiden tot chronische vermoeidheid of een burn-out als je niet leert tijd voor je jezelf te nemen om alle binnengekomen prikkels te verwerken.  Als je overprikkeld raakt ben je je bewuster van negatieve energie, je hebt er last van doordat je het waarneemt en je je er niet van af kunt sluiten. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel belanden met een neerwaartse spiraal.
Het is dan vaak moeilijk bij jezelf in het hier en nu te blijven en je niet te verliezen in de verhalen die je hoofd maakt om de boel onder controle te houden. Om dit te doorbreken heb je inzicht in jezelf te nodig en contact met je lichaam omdat je alleen bij volledige aanwezigheid in je lichaam gevoelens en emoties een plek kunt geven. Door te mediteren en yoga te doen.

Je hoeft niet moe te worden van hooggevoeligheid. Je hooggevoeligheid is een kwaliteit, door er goed mee te leren omgaan kun je de kwaliteiten die bij hooggevoeligheid horen ontwikkelen en productief zijn!
Door meer inzicht te ontwikkelen in jouw kwaliteiten en valkuilen kun je jouw gedachte-en/of levenspatroon aanpassen, zodat je meer energie ervaart en productiever bent.

HSP kenmerken

Wil je weten of je zelf een HSP’er bent kijk dan in de onderstaande lijst. Deze geeft een overzicht  van de kenmerken van HSP.  Deze variëren van persoon tot persoon.

HSP kenmerk 1: Je hebt een voorkeur voor….
Stilte en ruststilte
Kunst en schoonheid
Rechtvaardigheid en respect
Bezieling
Diepere zaken, zoals je roeping
Spiritualiteit
Je hebt een brede belangstelling

HSP Kenmerk 2: Je gedraagt je op een specifieke manier….anders:
Je doet
Je bent creatief, plichtsgetrouw, gewetensvol, perfectionistisch
Je houdt er niet van als er op je vingers gekeken wordt
Je functioneert het beste in je eigen tempo
Je leert snel
Je bent voorzichtig omdat je snel gevolgen kan overzien
In je werk vind je kwaliteit en voldoening belangrijker als het salaris

HSP kenmerk 3: Je registreert op een specifieke manier:
Je hebt oog voor details 5-zintuigen
Je bent je meer bewust van subtiele signalen uit de omgeving, zo kan je bijvoorbeeld snel een situatie inschatten en waarnemen of iets klopt of niet klopt.
Je zintuigen kunnen zijn scherper
Je ervaart een gevoeligheid voor paranormale zaken zoals voor lichtwezens of entiteiten
Je bent gevoelig voor pijn
Je bent in staat om sterke emoties ervaren

HSP kenmerk 4: In jouw relatie met andere mensen:
Je kunt je zeer verantwoordelijk voelen. Misschien verlies je jezelf hierin en cijfer je jezelf weg.
Je kunt je goed inleven in anderen en waarnemen wat een ander nodig heeft.
Je kunt sferen en stemmingen van anderen goed aanvoelen. Waardoor je vaak de neiging hebt de ander te willen en kunnen helpen.
Je kunt je door onvriendelijke opmerkingen snel van streek raken en je geraakt voelen door hartelijke opmerkingen.

HSP Kenmerk 5: Innerlijk ervaar je:
Een rijke innerlijke belevingswereld
Je hebt moeite om in je eigen energie te blijven (zo kan je bijvoorbeeld worstelen met jezelf ‘’afschermen’’; je bent als het ware een Kameleon) en daardoor kan je;
-emoties van anderen op jezelf betrekken
-gemakkelijk overvoerd raken in een omgeving met veel indrukken (bijvoorbeeld door mensen en/of geluiden) en je vermoeid of leeg voelenmoe
-snel last hebben van stress verschijnselen
-vaak stemmingswisselingen ervaren
-een gevoeligheid voor verslavingen of depressie ervaren
Je hebt veel tijd nodig  om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen (je bent dan graag alleen)
Je voelt je niet altijd begrepen en daardoor dwars doen, of je trekt je terug
Door je gevoeligheid en te ervaren dat je anders bent dan anderen kunt je een lager gevoel van eigenwaarde hebben, wat samen kan gaan met verlegenheid