Burn out

Iedereen ervaart wel een momenten van stress in zijn leven. Dat is een onderdeel van het leven, het hoort erbij, maar wanneer gezonde stress die je kunt hanteren overgaat in stress die je niet meer kunt hanteren, het stress level te hoog is….dan ben je onderweg naar een burn out. Het verraderlijke van het proces is dat het zo geleidelijk aan verloopt en dat het begint bij een simpele vermoeidheid.
Het slopende effect van een burn out wordt pas zichtbaar na het doorlopen van de hele route.

Hoe je een burn out ervaart is voor iedereen anders.

Toch zitten er in het verloop van een burn out overeenkomsten in het verloop ervan, namelijk; stress gaat over in chronische stress en deze gaat over in overspannenheid die resulteert in een burn out.

Alle reserves zijn op, dagelijkse belastbaarheid neemt af en je lichamelijke klachten nemen toe.

Lichamelijke symptomen zijn: vermoeidheid, slapeloosheid, gevoel van uitputting, pijn in de spieren, nek en schouderpijn, spanning in de buik, snelle oppervlakkige ademhaling, hoofdpijn, snelle hartslag, hoge bloeddruk, oorsuizen, het koud hebben, beperkt zicht.

Psychische symptomen: concentratieproblemen, angst en paniekklachten, geheugenproblemen, stemmingswisselingen, verwardheid, opgejaagd gevoel, gevoelig voor prikkels, piekeren, nergens zin in hebben, neiging tot verslaving.

Een burn out is het resultaat van het niet luisteren naar de symptomen van de overspannenheid. Een niet willen en kunnen waaraan vaak een trauma aan ten grondslag ligt.

Mensen met een burn out zitten in hun hoofd en hebben nauwelijks of geen contact en bewustzijn van hun lichaam. Je lichaam heb je nodig om stress te kunnen reguleren.

Vanuit mijn ervaring in mijn praktijk als paramedisch natuurgeneeskundig therapeut en trauma therapeut heb ik al heel wat mensen begeleid en mogen helpen uit de burn out naar een volwaardig (werkend) leven.